VPN edut

Mitä etua VPN käytöstä on?

Päivitetty: Marraskuu, 2020

VPN-palvelut tarjoavat erinomaisen ratkaisun monien ongelmien ratkaisemiseen tai parantamiseen, joita internetin käyttäjät kohtaavat nykypäivinä. Nämä liittyvät turvallisuuteen, yksityisyyteen ja verkkovapauteen. Tässä artikkelissa kerromme lisää VPN-palveluiden tuomista eduista.

1. Oman IP-osoitteen piilottaminen

Kun muodostat yhteyden johonkin VPN-palvelimista, IP-osoitteesi piilotetaan ja korvataan VPN-palvelun, kuten ExpressVPN palvelimen IP-osoitteella.

ExpressVPN
Tarjous:
Vain 7,41€ kuukaudessa 1-vuoden sopimuksella.
9.5
 • Erittäin helppokäyttöinen VPN
 • Täydellinen anonyymiin selaamiseen, lataamiseen ja suoratoistoon
 • Yli 3000 palvelinta 94 maassa
Vieraile sivustolla

VPN piilottaa oman IP-osoitteesi ja sijaintisi, ja anonymisoi sinut siten osittain verkossa. Tämä johtuu siitä, että IP-osoite on ainutlaatuinen laitteen osoite, jonka avulla esimerkiksi erilaiset palvelut voivat tunnistaa sinut internetissä ja antaa heille mahdollisuuden seurata verkkokäyttäytymistäsi vaihe vaiheelta. Uuden, IP-osoitteen avulla palvelut, hallitukset, hakkerit ja vierailemasi verkkosivustot eivät enää voi yhdistää sinua todelliseen identiteettiisi. Havaittua IP-osoitetta (VPN-palvelimen osoitetta) ei loppujen lopuksi ole linkitetty sinuun, koska se ei ole “todellinen” staattinen IP-osoitteesi.

2. Tietoliikenne salataan

VPN salaa tietoliikenteen. Tämä estää hakkereita ja muita haitallisia osapuolia saamasta tärkeitä tietoja (tai ainakin kykenemästä purkamaan salausta). Tämän avulla käyttäjä voi esimerkiksi muodostaa turvallisen yhteyden muuten epävarmoihin julkisiin langattomiin Wi-Fi-verkkoihin.

3. Maantieteellisten rajoitusten ohittaminen

VPN:n avulla on mahdollista muodostaa yhteys palvelimeen eri maassa ja sallia koko dataliikenteen kulkevan tämän toisen maan kautta. Tämä antaa usein pääsyn tietyille maantieteellisesti estetyille verkkosivustoille, suoratoistopalveluille, VoIP-palveluille ja sosiaaliselle medialle. Esimerkiksi Netflix rajoittaa elokuvien ja sarjojen saatavuutta maittain. VPN-yhteyden avulla nämä rajoitukset ovat helposti kierrettävissä.

Tätä varten on muodostettava VPN-yhteys sen maan palvelimeen, jonka sisältöä haluat nähdä. Monilla hyvillä VPN-palveluilla on suuri määrä palvelimia monissa eri maissa ja alueilla, joten erilaiset estot on helppo kiertää.

4. Tiedostojen lataaminen turvallisesti ja anonyymisti

Koska IP-osoite on piilotettu ja yhteys on salattu, kolmannet osapuolet eivät enää pysty selvittämään, mitä tarkalleen ottaen ladataan tai kenen toimesta. Salatun VPN-tunnelin takia he eivät voi rekisteröidä sitä, mitä ladataan suojatun VPN-yhteyden kautta. Kun lataat arkaluontoisia ja/tai tärkeitä tiedostoja (esimerkiksi työhön liittyviä), kukaan ei voi siepata ja tarkastella näitä tietoja. Yksityisyys ja nimettömyys taataan, tai sitä ainakin parannetaan huomattavasti.

5. Verkkosensuurin ohittaminen

Maissa, joissa hallitus hallitsee ja säätelee internetin käyttöä, kuten Kiinassa, Iranissa tai Eritreassa. Näin totalitaarisissa järjestelmissä on tapana hiljentää tiedotusvälineitä kritisoimasta hallitusta, ja myös rajoittaa sananvapautta. Tämä on myös syy, miksi tietyt ilmiantajat päättävät julkaista tai jakaa yksityisiä tietoja pimeässä verkossa. Tämän tyyppinen sensuuri voidaan ohittaa, kuten kaikki muutkin maantieteelliset rajoitukset, VPN:n avulla. VPN on siksi tärkeä väline taistelussa lehdistönvapauden ja sananvapauden puolesta.

6. Verkko-ostoksissa säästäminen

Verkkokauppojen hinnat voivat joskus vaihdella maan mukaan. Kun vierailet verkkokaupassa esimerkiksi internet-yhteyden kautta Saksasta, tuotteet voivat joskus olla huomattavasti kalliimpia kuin ostettaessa toisesta maasta, kuten esimerkiksi Intiasta. VPN-yhteyden avulla käyttäjä voi muodostaa yhteyden VPN-palvelimiin ympäri maailmaa. Tämä saa verkkosivustot rekisteröimään käyttäjät vierailijoiksi maasta, jossa VPN-palvelin sijaitsee, jolloin käyttäjä voi hyötyä parhaista kansainvälisistä hinnoista.

7. Parempi online-pelaamisen kokemus

Koska internet-liikenne on salattu, kun käytät VPN-yhteyttä, tarkkaa sijaintiasi manipuloidaan. Aivan kuten tämä voi antaa sinulle pääsyn tietyille sivustoille, se mahdollistaa myös online-pelien pelaamisen, jotka saattavat olla rajoitettuja kotimaassasi. Tai ehkä pelattava peli on suunniteltu myöhemmäksi julkaisupäiväksi. VPN:n kanssa sinun ei tarvitse enää odottaa. Valitse vain palvelin alkuperämaasta ja voit liittyä hauskanpitoon. Lisäetuna on, jos olet torjuttu epäoikeudenmukaisesti sivustolta, voit liittyä nopeasti takaisin muuttamalla IP-osoitetta.

Lisäksi VPN tarjoaa myös turvallisemman online-pelikokemuksen. DDoS-hyökkäyksistä huolestuminen on historiaa, VPN-yhteys tarjoaa ylimääräisen suojauksen niitä vastaan.

8. Kierrä internet-palveluntarjoajan (ISP) asettamat estot

Operaattorit voivat joskus estää pääsysi tietyille sivustoille (esim. Torrent-sivustot), he voivat asettaa näitä estoja itse, tai poliisin pyynnöstä. VPN:n avulla voit kiertää nämä estot helposti. Kun käytössäsi on salattu VPN-yhteys, he eivät myöskään voi vakoilla millä sivustoilla vierailet.

Yhteenveto

VPN tarjoaa paljon monipuolisia etuja:

 • enemmän vapautta internetissä kiertämällä erilaiset rajoitukset
 • lisää turvallisuutta salaamalla kaiken verkkoliikenteen
 • auttaa piilottamaan IP-osoitteen ja näin ollen lisää anonymiteettiä

Näiden avulla voit:

 • Selata internetiä anonyymisti, vapaammin, ja turvallisemmin
 • Lisätä turvallisuutta julkisia Wi-Fi-verkkoja käytettäessä
 • Ladata tiedostoja anonyymisti ja turvallisesti
 • Kiertää maakohtaiset rajoitukset ja eri maiden verkkosensuurin
 • Säästää verkko-ostoksissa, kuten ostaa halvemmat lentoliput
 • Pelata online-pelejä ilman rajoituksia
 • Estää internet-palveluntarjoajan vakoilun

On hyvä muistaa, vaikka VPN-palvelut auttavat parantamaan yksityisyyttäsi ja suojaavat sinua verkossa, ne eivät pidä sinua täysin turvassa, eikä korvaa hyvän virusturvan tuomaa suojaa. Verkkoturvallisuus on myös paljon itsestäsi kiinni. Voit edelleen ladata vahingossa haittaohjelmia. Sinut voidaan silti hakkeroida. Voit kirjautua vahingossa tietojenkalastelu sivustolle.

Kaiken kaikkiaan VPN tuo paljon erinomaisia etuja, ja antaa sinun käyttää internetiä anonyymisti ja turvallisesti.


Listää artikkeleita VPN tietoa osiosta

Kommentit
Jätä kommentti
Ei kommentteja.
Jätä kommentti

*Sähköpostiosoitettasi ei julkaista