Onko VPN käyttö laillista?

Onko VPN käyttö laillista?

Päivitetty: Marraskuu, 2020

Jos olet päätynyt tälle sivulle, mietit todennäköisesti, onko VPN käyttö laillista. Useimmissa maailman maissa, vastaus on kyllä. Jokaisella maalla on kuitenkin edelleen omat lait ja asetukset. Jos käytät VPN:ää pysyäksesi nimettömänä laittoman toiminnan aikana, toimiasi voidaan edelleen soveltaa lakiin. Tekemäsi toimet ovat edelleen laittomia riippumatta siitä käytätkö VPN:ää vai et.

VPN (Virtual Private Network) luo paljon mahdollisuuksia. Voit käyttää sitä internetin maantieteellisten rajoitusten kiertämiseen ja pääsyyn tietoihin, joita normaalisti ei olisi saatavilla maassasi. Yksinkertainen esimerkki on BBC iPlayer. Tämä palvelu on tarkoitettu vain Isossa-Britanniassa asuville Ison-Britannian kansalaisille. Jos kuitenkin haluat käyttää tätä palvelua, voit käyttää sitä myös Italiasta, Norjasta tai Suomesta VPN-palvelun avulla.

Monet ihmettelevät, onko VPN-yhteyden käyttö laillista. Suurimmassa osassa maailman maista, etenkin länsimaissa, VPN käyttö on täysin laillista. Sinun ei tarvitse pelätä pidätystä yksinkertaisesti siksi, että käytät VPN:ää. Silti on joitain maita, joiden hallitukset eivät hyväksy VPN-yhteyksien käyttöä. Yleensä näissä maissa on diktaattorijärjestelmiä tai äärimmäisen autoritaarisia johtajia. Esimerkkejä ovat Kiina, Venäjä ja Iran. Miksi he haluavat rajoittaa VPN:n käyttöä? Ja miksi VPN:llä on niin huono maine? Selitämme kaiken tässä artikkelissa.

Miksi VPN käyttö on laitonta joissakin maissa?

VPN:n käyttö on enimmäkseen kielletty maissa, joissa on autoritaarisia lakeja, kuten Kiinassa, Pohjois-Koreassa ja Turkmenistanissa. Näiden maiden hallitukset ovat rajoittaneet internetin käytön vapautta, lehdistönvapautta ja joissain määrin myös sananvapautta. Siksi sosiaalinen media ja kriittiset uutissivustot ovat yleensä estetty näissä maissa. Päästäkseen näihin estettyihin verkkosivustoihin ja verkkopalveluihin monet siviilit, ulkomaalaiset, turistit, toimittajat ja ilmiantajat käyttävät VPN-palvelua tai välityspalvelinta.

Kieltämällä VPN:t hallitukset toivovat hallitsevansa tietoja, joihin kansalaiset pääsevät käsiksi. Lisäksi he haluavat seurata ja rekisteröidä siviilien internet-käyttäytymistä. VPN-verkkoa käytettäessä kansalaiset, turistit, ulkomaalaiset, toimittajat ja ilmiantajat pystyvät kiertämään internet-sensuuria ja samalla anonymisoimaan kaiken verkkotoimintansa. Tämä ärsyttää suuresti hallituksia, koska se tarkoittaa, että heillä on vähemmän kontrollia. Siksi VPN:t määritetään usein laittomiksi tällaisissa paikoissa. Jotkut maat antavat jopa ankaria rangaistuksia VPN:n käytöstä. Esimerkiksi Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Joissakin tapauksissa VPN:t tehdään laittomiksi turvallisuussyistä. Esimerkiksi Irak päätti kieltää suojatut yhteydet ISIS-taistelun helpottamiseksi. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös sitä, että muu väestö kärsii näiden lakien kielteisistä seurauksista. Tavallaan heidän on pakko luopua osasta yksityisyyttään kansallisen turvallisuuden vuoksi.

Miksi VPN:llä on niin huono maine?

VPN voi auttaa sinua selaamaan internetiä anonyymisti. Se tarjoaa myös enemmän vapautta ja turvallisuutta verkossa. Siksi melkein kaikki suuret yritykset käyttävät säännöllisesti yrityksen VPN-yhteyksiä näinä päivinä. Silti monet ihmiset uskovat, että VPN:t eivät ole täysin laillisia. Monissa osissa maailmaa se on kumminkin laillista: Voit käyttää VPN-yhteyttä suojaamaan yksityisyyttäsi verkossa milloin haluat.

Lain vastainen toiminta, tai osallistuminen rikolliseen toimintaan VPN:n avulla on kuitenkin laitonta. Maasta riippuen ”rikollisen” määritelmä voi vaihdella valtavasti. Useimmat maat pitävät kovien huumeiden myyntiä esimerkiksi rikoksena. Rikolliset, jotka ovat osallisena tällaisessa toiminnassa, voivat yrittää pysyä poliisien ulottumattomissa VPN:n avulla. VPN suojaa heidän yksityisyyttään jonkin verran, mikä vaikeuttaa poliisin työtä heidän jäljittämiseen, ja rangaistuksen antamiseen. Rikokset, joihin he osallistuvat, ovat kuitenkin edelleen laittomia. Jos he jäävät kiinni, he ovat vakavissa vaikeuksissa. Ei VPN:n käytöstä, vaan laittoman toiminnan harjoittamisesta.

Aivan kuten Tor-selaimen kanssa, monet ihmiset uskovat VPN-yhteyden olevan laiton, koska se helpottaa rikollista toimintaa. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy suojattuun ja anonyymin internet-yhteyden käyttöön. VPN:ää voidaan käyttää niin moneen eri tarkoitukseen, sekä hyvään että pahaan.

VPN laillinen käyttö

Ihmisillä on myös monia hyviä syitä käyttää VPN-palveluita. Yksityisyyden suojaamisella on usein suuri merkitys, samoin kuin ylimääräinen suojaus käytettäessä avoimia langattomia verkkoja (Wi-Fi-hotspotteja).

Yhteenvetona: VPN:t ovat laillisia useimmissa maissa. Jotkut hallitukset ovat kuitenkin asettaneet rajoituksia VPN:n käytölle tai kieltäneet sen käytön kokonaan. Tällä tavoin he pyrkivät hallitsemaan väestöä tai ylläpitämään kansallista turvallisuutta. VPN:n käyttö näissä paikoissa voi olla vaarallista ja saattaa sinut vaikeuksiin. Kun et ole missään näistä maista etkä osallistu rikolliseen toimintaan, VPN:n käyttö on täysin laillista.

Onko VPN käyttö laillista?: Usein kysytyt kysymykset

Olemme keränneet alle aiheeseen liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä. Klikkaa kysymystä, ja näet vastauksen.

Kyllä on, voit esimerkiksi käyttää VPN-palveluita suojaamaan yksityisyyttäsi verkossa, tai salaamaan verkkoliikennettäsi käyttäessäsi avoimia langattomia verkkoja.

VPN-palvelun käyttö rikolliseen toimintaan on laitonta.


Listää artikkeleita VPN tietoa osiosta

Kommentit
Jätä kommentti
Ei kommentteja.
Jätä kommentti

*Sähköpostiosoitettasi ei julkaista